Hidrolik Silindir Piston İmalatı ve Revizyonu
Hidrolik silindir, hidrolik piston ( rod mili) imalatı, bakımı, revizyonu, keçe takımı değişimi ve diğer tüm işlemleri konusunda 20 yılı geçen tecrübemize güvenebilirsiniz. Hidrolik silindirlerin kullanım amacı genelde bir mekanizmaya hareket kazandırmaktır. Hidrolik piston tanımını daha detaylı açıklamak gerekirse Sıvı ( Yağ ) enerjisini, piston sistemini kullanarak hareket enerjisine çeviren mekanizmaya verilen isimdir.
Tabi piston dediğimiz mekanizmanın bir çok ara elemanı ve parçası bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Rod Başı, Ön Kapak, Rekor, Boru, Rod, Piston, Arka Kapak, Kulak, Toz Keçesi, Nutring, O-ring vb. gibi elemanlardır. Burdaki terimlerin bazıları Makina Pistonlarında kullanılmazken bazıları İş Makinası sektöründe ciddi anlamda kullanılmaktadır. Bu terimler piyasada sızdırmazlık ve bağlantı elemanları olarak anılırlar. Aslında sistemi bir şırınga (enjektör) sistemi olarak düşünebiliriz. Dışarıda bulunan hidrolik basınç kazanından Hidrolik silindire yağ pompalanır. Bu pompalanan yağ Hidrolik silindir Gömleği ile rod arasına gönderilir ve yağ basıncı ile içerde bulunan rod sistemi uzamaya başlar (sızdırmazlık elemanlarının görevi burda ortaya çıkar) ve böylelikle hareket enerjisi oluşmuş ve mekanizma hareketli bir hale gelmiş olur. Genellikle hidrolik kovan ( Silindir veya Boru) ST52 malzemeden imalat edilir. Bu bazı projeler ve firmaların isteklerine göre değişiklik gösterebilir. Sistemde hareket kazandırılacak pistonun basıncına göre borunun et kalınlığı matematiksel olarak hesaplanır ve buna göre Rod Mil pistonu imalat edilir. Bu aslında sistemin gücünü gösterecek olan bir ayrıntıdır.
Aynı şekilde hareket kabiliyeti kazandırılacak olan diğer mekanizmanın strok boyuda (çalışma boyu) burdaki hidrolik kovanın ve iç rot sisteminin uzunluğuna bağlıdır. Hidrolik piston, hidrolik rod (Rot) mili ise Ck45, 4140, Islahlı 4140 vb. malzemelerden imalat edilebileceği gibi yüzeysel olarak çok daha sertlik kazanmaları açısından tornalamanın akabinde taşlama tezgahına sokmadan önce indüksiyon işleminede tabi tutulabilir. Yine burdada söylemek gerekirse kullanılacak malzemenin cinsi firma tarafından belirleneceği gibi fiyat performans açısıdan karbon alaşımı farklı tip malzemelerde kullanılabilir.
Hidrolik borunun pistonun içi honlanmış ve rod mili ise taşlanmış ve kromlanmış olmalıdır. Yapılacak olan pistonun ebatları ise strok ve basınç isteğine göre ayarlanır. Aynı şekilde sızdırmazlık elemanlarıda burdaki pistona çapına göre seçilmelidir. Hidrolik silindir ve pistonun yanlış hesaplanması, kullanılmasından doğabilecek bazı sıkıntılar yine Piston Rod Bakımı altında düzeltilebilir.
Hidrolik Piston ve Hidrolik Rod Mil Bakımı
Pistonlar ve buna bağlı olarak içeride çalışan rod milleri dengesiz kullanım, yanlış kullanım hatalı eleman seçimi gibi bağımlılıklardan dolayı sisteme zarar verebilir. Bu gibi durumlarda rot mili pistonu veya piston rod milini çizebilir. Bazı durumlarda ise hidrolik basınç ünitesine toz kaçması, çapak kaçması ve buna bağlı olarak ünitenin temizlenmemesinden doğabilecek zararlarda oluşabilir. Hidrolik pistonların bakım işlemi genellikle honlama makinası aracılığı ile giderilir. Piston honlama makinasına bağlanarak içerideki çizikler gidene kadar honlanır (delik büyütülür) ve akabinde sert krom kaplama ile tekrardan eski ölçüsüne getirilir. Bu bakım işleminde asıl kısıtlayıcı faktör hidrolik pistonun ne kadar çizildiğidir. Hidrolik piston ciddi anlamda zarar görmüşse yeniden imalatı, bakım maliyetlerinin altında olabilir. Hidrolik rod mili , piston mili bakımı işlemi ise silindirik taşlama tezgahına kaldırılarak, bazen polisaj yapılarak giderilmeye çalışılır. Pistonun çizilmesi, eğilmesi vb. durumlar için geçerlidir. Piston eğilmesinden dolayı oluşan hatalar mil düzeltme preslerine bağlayarak düzeltemeye çalışırız. Bu düzeltme işlemi başarılı olsada müşterinin isteğine göre 2.bir işlem olan silindirik taşlama tezgahına kaldırılabilir. Taşlama tezgahında ölçüden düşen mil, merdane krom kaplama işlemi ile yeniden eski ölçüsüne getirilir. Burdada sınırlayıcı olan bazı faktörler vardır. Kullanılan mili cinsi, yamulması, derin çizik olması, üzerinde ciddi pasların olması gibi.
TAMİŞ SAHİP OLDUĞU MAKİNE PARKIYLA VE UZMAN KADROSUYLA
PİSTON TAMİR İŞLERİNİZİ VE PİSTON ÜRETİMİ YAPMAKTADIR